Tjaa en toen regende het!
Door: Melinda
Blijf op de hoogte en volg Melinda
23 Maart 2012 | Nederland, Amsterdam
Lieve fans!
Vandaag hadden wij een hele volle planning dus nadat wij vanmorgen om half 8 alweer wakker werden, zijn wij vrij snel in de kleren geschoten. Om kwart over 9 gingen wij van huis weg zodat wij een hele dag voor ons hadden. We begonnen onze toer bij fort Amsterdam. We hadden gisteren wel aan mevrouw Rovelet gevraagd waar het precies lag, maar het is dan toch nog wel even zoeken. Uiteindelijk bleek dat wij de auto bij little bay neer moesten zetten en vervolgens door het hele resort heen moesten lopen. Dit hebben wij dan ook maar gedaan. Het is een heel eind steil omhoog, dus jullie mogen raden in wat voor toestand ik was toen ik uiteindelijk boven aan kwam. Er was een heel mooi uitzicht boven aan. Je keek overal over het water, rotsen en de verschillende stranden. Later bleek dat de eigenaar van het resort het fort wil gaan slopen, maar dat verschillende mensen daar protest tegen voeren. Gelijk hebben ze. Er gaat ontzettend veel geschiedenis verdwijnen, wanneer ze het fort gaan slopen. Dat zou heel jammer zijn. En dan is het nu tijd voor een lesje geschiedenis. Het fort is gebouwd in 1636 door Jan Claesz. Hij heeft het fort versterkt nadat de Spanjaarden hier een begin aan gemaakt hadden. Het werd voornamelijk gebouwd met planken palissaden. In 1737 werd het fort versterkt met stenen. Het fort heeft al verschillende functies gehad. Bijvoorbeeld, voordat het Courthouse werd geopend in 1793 werd het gebruikt als bestuurlijk centrum. Nu is er niet zoveel meer over van het fort. Het is nu een ruïne. We hebben een heleboel foto’s gemaakt. Het is een hele fotoshoot geworden op verschillende plaatsen. Deze kunnen jullie binnenkort weer bewonderen op facebook en hyves. En opa, ik zal er van de week nog wel even een paar naar je sturen met een speciaal programma!
Toen we bij fort Amsterdam wegreden begon het een beetje bewolkt te worden. Daarom zijn we naar de Franse kant gereden om te kijken of het daar een beetje beter was, maar nee. We kwamen toen een butterfly farm tegen. Hier wilden we nog een keer heen, dus waarom niet als je er langs rijdt? We gingen naar binnen en werden gelijk heel vriendelijk te woord gestaan door een mevrouw. We zouden eerst zelf rondlopen en na een kwartier zouden wij opgezocht worden door 1 van de medewerkers die ons nog het één en ander zou komen vertellen over de vlinders. En dat was ook zo, na een kwartier stond er een jongen voor onze neus die ons een heleboel heeft verteld over de vlinders. Toen wij iets in het Nederlanders tegen elkaar zeiden zei hij: o, jullie spreken Nederlands! Het was niet helemaal soepel, maar we hebben een heel verhaal in het Nederlands gekregen. Dat ging net iets makkelijker. Ik heb tijdens de rondleiding ook nog een vlinder op mijn hand gehad. Dat was best eng! Het was niet zomaar een vlinder, maar de grootste van de wereld. Oja, pappa en mamma, hier hebben ze ook die blauwe vlinder die dicht gaat en dan helemaal bruin is! Zoals in Spanje! De vlinders leggen eitjes op de bladeren in de bomen. Vervolgens worden dat hele kleine rupsjes. Deze worden steeds groter en dan worden ze een cocon (dat kennen jullie vast wel!), maar als je het in het echt ziet is het toch echt wel bijzonder. Ook zo’n cocon ziet er erg mooi uit. Er waren zo’n 40 soorten vlinders hier, waar elke dag nieuwe vlinders bijkomen die dan uit de cocon komen. De gids vertelde ook nog dat in de middag de vlinders gaan paren. Als het vrouwtje een mannetje afwijst, gaat het mannetje op de grond liggen en huilen. Zo grappig!
Nadat we bij de butterfly farm wegreden begon het wel heel erg donker te worden. We besloten om gewoon door te rijden en te kijken wat voor weer we tegen zouden komen. We hadden geloof ik beter de andere kant op kunnen rijden, want dit was niks. We kwamen me toch in een stortbui. Ik weet nu waarom de mensen hier zeggen dat als het gaat regenen dat de straten op rivieren lijken. Jeetje wat een water. Het water kwam tot aan de stoepranden en de onderkant van de auto. Ik wist niet waar ik moest kijken. Het was een heel mooi gezicht, maar ook wel een beetje een eng idee dat het water hier nergens heen kan. Door het vele water hebben we natuurlijk ook een beetje langer gedaan over onze autorit. Door het weer is onze hele planning in duigen gevallen. We wilden nog een heleboel dingen bezoeken, maar het is veel minder leuk met de regen. Ook worden de foto’s dan minder mooi. Uiteindelijk zijn we naar de supermarkt gereden om brood en wat kleine andere boodschappen te halen en daarna zijn we lekker gaan eten. Na het eten wilden wij niet thuis blijven zitten en zijn we toch nog maar even naar buiten gegaan. In het Nederlandse deel regende het minder hard, dus durfden wij nog wel naar buiten. We zijn in Philipsburg eerst door de backstreet gelopen. Hier hebben nog niet gewinkeld, maar vandaag wel. Er waren niet zo heel veel winkeltjes. Ik heb nog wel kort broekje gekocht. Die had ik nog niet en kleding is toch echt wel belangrijk hier. Ik kan natuurlijk niet zonder! Daarna zijn we naar het Sint Maarten museum geweest. Dit was een hele kleine ruimte waar heel veel oude spullen van Nederland en Sint Maarten zijn uitgestald. Er waren ondermeer spullen van de slavernij, oude schoolspullen uit Nederland en oude spullen van fort Amsterdam. Ook hebben naar een film van de orkaan Luis uit 1995 gekeken. Dit was heel indrukwekkend. Er is toen heel veel vernield door deze 2 dagen durende orkaan. Dit heeft wel veel indruk op mij gemaakt. Nadat we rond hadden gekeken kwam de mevrouw van het museum op ons af. Zij kwam uit Nederland, maar woonde al 40 jaar op de eilanden. Zij heeft ons nog heel veel verteld over fort Amsterdam en verschillende plekken die wij nog moeten gaan bezoeken in de korte tijd dat wij hier zijn. Nadat we ongeveer 1,5 uur in het kleine museum waren geweest zijn we ergens wat gaan drinken. Dat was wel even lekker na alle informatie die we hadden gekregen in het museum.
Bij thuiskomst stond mij nog een leuke verrassing te wachten. Ik had een kaartje van de meiden van turnen. Alle meiden van de NTS 2 groep hadden wat voor mij opgeschreven. Super lief. Dat voelt wel even goed. Over 2 maanden ben ik er weer meiden, maar volgens mij vermaken jullie je ook prima zonder mij. Dat is maar goed ook! Stiekem mis ik ze toch wel een beetje.
Laura heeft vanavond gekookt. Wraps! Dat was erg lekker. Na het eten moesten we nog opschieten ook. Douchen, aankleden, opmaken, haren doen, verslag schrijven en dan zometeen weer gezellig op stap met de meiden. Ik ben benieuwd wat ons vanavond weer te wachten staat!
Liefs, Melinda
xx
Liefs, Melinda
xx
24 Maart 2012 - 00:40
Ton Kloek:
Dag Melin,
Op punt om naar bed te gaan, nog even op Melinda haar blog kijken en ja hoor, dus eerst lezen en reageren,
Er zijn maar weinig mensen in Nederland die zoveel kennis van St. Maarten hebben vergaard, dan jullie drie. Daarmee hebben jullie voer voor de toekomstige klassen dat altijd bijzonder is en daarmee aan de lippen hangen.
Een van die drie is m'n kleindochter en het gaat dan toch wel kriebelen.
Jullie hebben veel hemelwater, wij hebben een ongekende lente-start, maar MelinLief, zolang het duurt, in ieder geval nog een week hebben de weer-profeten voorspelt.
Vanavond de hele familie bij de Griek, het gespreksonderwerp is natuurlijk ons boegbeeld Melinda zodat er minder in de ruimte wordt gekwekt, en reken erop dat ik er geen twijfel over laat bestaan wat ik van je vindt.
Zo nu naar bed, morgen maar eens de andere reacties bekijken en nog eens reageren.
Veel Liefs naar St. Maarten
Opa -
24 Maart 2012 - 07:27
Els:
Wat leuk dat jullie ALLES uit je stage halen wat er is. Als eerste je kennis van en ervaring in het onderwijs vergroten, en natuurlijk, heel belangrijk, het strand en uitgaan, maar ook dat jullie alle (toeristische) plekken bezoeken en zo veel van het eiland en de cultuur opsnuiven.
Jammer dat het weer niet meezat. Maar ook dat blijkt maar weer eens een belevenis te zijn. Een regenbui op Sint Maarten is toch heel anders dan een regenbui in Nederland.
Wij hebben momenteel erg lekker lenteweer (zolang als het duurt)
Nou Melinda veel plezier met het uitgaan. -
24 Maart 2012 - 07:42
Pappa:
Nou om maar meteen met de vlinders te beginnen....ik heb in een deuk gelegen over het onderwerp "paren" en vooral 't afwijzen hahahaha..! Er stammen dus veel mannen van de vlinders af! Ja ik twijfel niet aan het grillige weer wat daar van het ene moment op het andere temperamentvol kan omslaan en de straten vol laat lopen. Kun jij het nog herinneren dat we in 'L Escala reden en het regenwater van een hoger gelegen deel naar beneden stroomde zo in een groot rooster in de straat? Leek ook op een bergbeek maar zal in de schaduw staan bij de buien op St. Maarten. Vanavond inderdaad naar de Griek zoals Opa dat aanhaalde. Ik denk dat ik al weet wat ik ga eten :-D er zal jullie niets te kort komen daar maar de Griek.....hmmm..(even pesten mag!) Ben benieuwd naar de foto's! het is echt prachtig daar zeg! Dank voor het culturele verslag van het Fort Amsterdam. 't gaat over een periode waar we niet trots over mogen zijn. Hoop dat ze het in de huidige staat bewaard laten. Liefs Pap XXX -
24 Maart 2012 - 08:08
Thea:
lieve melinda
joh wat een cultureel verslag!Wel leuk om dat allemaal te lezen.Normaal verdiep ik me daar niet in.bedankt daarvoor
nou en de regen is om ff het stof weg te spoelen moet je maar denken.
ohh wat leuk die vlinders!! en dat dat mannetje op de grond gaat liggen huilen mmm.........bekent hihi
vannavond leuk met z'n alle naar de griek gezellig he ik heb er zin in
dag meisie groetjes daar en een knuf -
24 Maart 2012 - 09:52
Oma, :
hoy Melin, wat een belevenissen ; een zondvloed aan water,parende vlinders ,moest even erg stout aan Dennis denken zo op de grond in tranen....hihihi maar ik weet ook wie er steeds jaloerser worden vanwegen die mooie historische trips die jullie maken, kan het me voorstellen,lieverd geniet van jullie vrije weekend !! en wat die honden betrefd je zult zien dat als je naar huis gaat,je de beste vrienden met ze bent: ( of zeg ik nu iets heel stoms ??? ) groetjes daar dikke kuss. oma -
24 Maart 2012 - 12:12
Mamma:
Lieve vlinderdochter.
Wat leuk dat je ook op st. Maarten van die mooier vlinders hebt, en die huilende mannetjes vind ik echt ontzettend leuk en voor sommige misschien wel herkenbaar. Zag het er ook hetzelfde uit als in Spanje of een andere opzet.
Zoals oma al schrijft begin ik echt een beetje jaloers te worden op het cultuur snuiven wat jullie daar doen, ik zie onszelfs daar al lopen, helaas hebben ze geen hop on hop off bus, anders was het helemaal geweldig geweest.
Nog even wat rommelen in huis, vanmorgen met Stefan naar scholierensport Basketbal geweest en een kadootje voor Opa gekocht. Vanmiddag komen thea, frans, claudia en marcel hierheen en gaan we gezamelijk naar de griek ander raken ze de weg kwijt.
Nou vlindermeisje, dikke kus van mamma en tot gauw op skype, morgen(zondag) moet ik werken maar misschien na 1630 uur even skypen, en ik ga nog even thee voor je halen.
dikke kus mam